top of page

Autoři na síti

Sociální sítě hýbou světem, ten knižní nevyjímaje. Autoři už dávno přišli na to, že skrze internetová média mohou fanoušky nabalovat, hýčkat si je, a především informovat o aktuálním dění kolem své tvorby. V indickém knižním prostředí je to praxe velmi běžná a čím dál víc oblíbená. Ač se to rozhodně netýká všech předních autorů (například Amitav Ghosh má zjevně jiné věci na práci), především mladší generace spisovatelů žije na sítích doslova druhý život.


Osobně sleduji jen hrstku autorů, jmenovitě jsou to Sudeep Nagarkar, Durjoy Datta, Preeti Shenoy, Ravinder Singh, Nikita Singh, Ashwin Sanghi, Devdutt Pattanaik, Chetan Bhagat, Rupi Kaur a pár málo dalších. Každý svůj obsah na netu přizpůsobuje charakteru své tvorby, takže posty a příspěvky jednotlivých autorů zpravidla korespondují s žánrem jejich knih. Někdo na to jde víc politicky, jiný zase hraje na city. Společná jim je snad jen snaha být co nejvíce vidět, propagovat knihu před i po vydání, a hlavně v těžké konkurenci neupadnout v zapomnění. Ačkoliv se totiž jedná o velmi dobře prodávané autory, stále se objevují noví a kolikrát stejně dobře prodejní.


Pokud nahlédneme do receptu na působivý profil každého z autorů, pak začneme od jednoho z nejagresivnějších z nich. Sudeep Nagarkar je svým autorským založením romantik a stejně růžový je i obsah jeho facebookové stránky. Poslední Nagarkarova kniha vychází z jeho vlastního milostného příběhu, přičemž jeho hrdinku si autor před časem vzal. Počínaje zásnubami, přes pompézní svatbu, líbánky, až po zachycení dojmů z prvních týdnů a měsíců novomanželského života, autor svůj profil den co den plní fotografiemi a vyznáními lásky své ženě. Paní Nagarkarová se své role hrdinky-manželky zhostila velmi zodpovědně, takže svého druha doprovází na křty, pózuje pro kolikrát ztřeštěná selfíčka a postupně se tak z autora stala autorská dvojice, třebaže perem vládne zatím jen jeden z nich. Sudeep má obrovské množství sledujících a každý post si vyslouží stovky i tisíce lajků. Láska a svatba v Indii zkrátka bodují.


Trochu jiný přístup volí další romantik, Durjoy Datta. Je to věru pohledný mladý muž, a jelikož si toho je očividně vědom, specializuje se na svá vlastní selfíčka. Na fotografiích mu taktéž tu a tam sekunduje jeho též relativně čerstvá (a krásná) manželka. Poslední společný post poukazuje na očekávání jejich společného potomka. Durjoy se ovšem neomezuje jen na obrázky; nedávno například spustil živé vysílání. Nebylo to ovšem asi tak zdařilé, jak čekal, protože lidé jej pořád dokola jen zdravili, namísto aby mu pokládali podnětné dotazy. Sledovat tuto relaci jsem přestala ve chvíli, kdy autorovi začala docházet trpělivost…


Živé vysílání celkem pravidelně spouští i Preeti Shenoy, která se své tvorbě zaměřuje na rozličné mezilidské vztahy. Ostřílená autorka to ovšem koncipuje trochu jinak ve svém živém vstupu hovoří o předem daném tématu, přičemž kdokoliv může pokládat dotazy. Zdravic, emotikonů a srdíček tam sice také během přenosu „lítá“ nepočítaně, ale padají i ty dotazy, takže to celé působí mnohem smysluplněji. Sympatická autorka na sítích navíc sdílí zajímavé články, jimiž přispívá do tištěných periodik.


Se zajímavým konceptem přišel Ravinder Singh, který před vydáním své knihy vyzval své čtenáře k předobjednávce na internetu, s tím že vylosovaní šťastlivci, kteří nasdílí údaje o zakoupení knihy, od autora obdrží telefonát. Zájem byl samozřejmě obrovský a každý telefonát byl posléze k vyslechnutí i na Facebooku. Musím uznat, že Ravinder své výherce odměnil opravdu milým a příjemným rozhovorem. O míře nadšení na druhé straně drátu ani netřeba se zmiňovat. Ravinder také příležitostně okomentuje nějaké společenské dění a v neposlední řadě sdílí pochvalné ohlasy svých fanoušků.


Na přání k jakémukoliv svátku či festivalu je přeborník Ashwin Sanghi, díky němuž vám nikdy žádná taková událost neunikne. Mladičká Nikita Singh sází na fotografie, zpravidla vlastní selfíčka takzvaně „ze života“. Devdutt Pattanaik ve své tvorbě hojně zpracovává mytologii a náboženství, a to se také odráží na jeho komentářích na zdi. Chetan Bhagat se občas vyjadřuje k politice, občas sdílí nějaké citáty ze svých knih a poslední době hodně propaguje film Half-Girlfriend natočený podle jeho poslední vydané prózy. Rupi Kaur je původem twitterová básnířka, která se stala internetovou senzací. Na své zdi však sdílí takřka výhradně jen jednotlivé básně ze své sbírky.


Ať už se vám tato forma sebepropagace líbí, nebo ne, autorům se to očividně vyplácí, což je patrné z přeplněných křtů, autogramiád a poměrně značných prodejů knih. A o to tady koneckonců jde.


bottom of page