top of page

Knižní hity roku 2016


Indičtí autoři jsou pilní jako včelky. Nebo o tom alespoň svědčí fakt, že většina zavedených psavců chrlí takřka bez přestávky jednu knihu ročně. Připočtu-li k tomu týdny strávené na autogramiádních šňůrách či literárních festivalech, pak se jim svým způsobem nelze než obdivovat. V uplynulém roce tak vycházela jedna novinka za druhou, a to nejen z per těch nejprodávanějších. S nepřetržitým nárůstem konkurence je zapotřebí si čtenáře hýčkat a neustále se mu připomínat. Výjimku udělal snad jen Chetan Bhagat, na kterého si fanoušci počkali dva roky, a úplně mimo tento proud stojí moje oblíbenkyně Manju Kapurová, na jejíž dlouho očekávanou novinku z venkovského prostředí s názvem Brothers jsem natrefila čirou náhodou. Pojďme se tedy ve stručnosti podívat na čerstvé počiny autorů z top 10 až 20.


Začnu tedy u již zmíněného Bhagata, který se po poněkud nevalně přijaté Half-Girlfriend (2014) rozhodl vžít do ženského světa, porozumět mu a ústy ženské hrdinky jej přetlumočit indické společnosti. Kniha nazvaná One Indian Woman byla jednou z nejočekávanějších novinek uplynulého roku.

Zatímco Bhagatův vrstevník Amish Tripathi si dal letos pauzu, původem samovydavatel Ashwin Sanghi byl vidět všude a pořád. Jeho knihy se těší stále větší oblibě a letošní The Sialkot Saga – sága z oblasti businessu – se dle předpokladu stala okamžitým bestsellerem.

S novinkou letos přišel také věhlasný Amitav Ghosh, který se po vřele přijaté trilogii pustil do zpracování palčivého tématu globálního oteplování a klimatických změn. Ve své nebeletrii The Great Derangement pojednává mimo jiné o zachycení daného tématu v literatuře současné i minulé.

Pozadu nezůstal ani lamač srdcí Ravinder Singh, který se rok, co rok ohlašuje s novou romancí. Ve svém nejnovějším bestselleru nazvaném This Love that Feels Right... se tentokrát zaměřil na nevěru.

Další mistr romantiky a „pretty face“ indického knižního trhu Durjoy Datta na trh tento rok uvedl rovnou dva románky, a sice Our Impossible Love a The Girl of My Dreams, přičemž druhý jmenovaný počin se zdá vybočovat ze zajeté romantické bubliny.

Na city čtenářů si políčil i Sudeep Nagarkar, který ve svém posledním trháku nazvaném All Rights Reserved for You vychází z vlastní love story. Vše ještě dokonale podtrhl tím, že se s dotyčnou letos oženil.

Milostný trojúhelník ve své knize It´s All in the Planets rozpracovává oblíbená autorka Preeti Shenoyová. Konkrétně se zde zaměřuje na roli osudu v našich životech.

Z populárních autorek se novinkou blýskla i Nikita Singhová, mladičká autorka milostných próz. Její kniha nazvaná Like a Love Song si získala srdce nejedné teenagerky (a já ji právě čtu, tak vám pak řeknu proč).


Úplný výčet nových titulů za letošní rok by nebral konce, takže tady pro dnešek skončíme. Zmínila jsem zde především ty autory, o kterých je nejvíc slyšet a kteří si budují stále početnější fanouškovskou základnu. Bez ohledu na kvalitu jejich knih jsou to totiž právě oni, kteří hýbou indickým knižním trhem. Spousta knih vychází ještě v těchto dnech, spousta jich je ohlášených na příští rok. A protože zájem o psaní v Indii neupadá, spíše naopak, věřím, že s novým rokem se objeví i nové tváře. Takže se bezesporu máme na co těšit!








bottom of page