top of page

Letní nadílka knih

Už na jaře jsem slibovala velký červencový nášup knih. A také že se konal a přidělal mi nemalé starosti s místem v knihovně. Zároveň jsem totiž neprozřetelně udělala celkem výživné nákupy knih i tady u nás, takže dohromady jsem o nějakých cca 20 kousků bohatší (a to jen teď přes léto!). Ale za pohled na ve švech praskající knihovnu, v níž teď skoro převažují tituly nepřečtené, ten boj s prostorem stojí. Přeci jen je to jako byste se dívali na vánoční stromeček s kopou dosud nerozbalených dárků.

Z té velké letní nadílky vám však prozatím představím jen tu indickou (rozumějte z Indie přivezenou) část. Z této hromádky sem nezahrnu jen omalovánky, protože jste je mohli okouknout už v mém videu k dětským knihám. Jinak je to ale desítka velmi zajímavých titulů, takže dnes pro změnu písemnou formou jejich krátké představení.

Amitav Ghosh, Shadow Lines (1988)

Druhý román významného indického autora, jehož knihy sklízí samou chválu a právem sbírají ceny rozličného druhu. Román Shadow Lines je minimálně mezi indickými blogery považován za jednu z vůbec nejlepších Ghoshových knih. Přičítám to mimo jiné ústřednímu tématu knihy, kterým jsou životy dvou rodin - anglické a bengálské - na pozadí politických událostí. Děj se začíná odehrávat v Kalkatě roku 1960, ale vrací se i do doby 2. světové války, zachycuje rozdělení Bengálska a líčí dopad těchto událostí na životy lidí. Z pohledu indické literatury zkrátka povinná četba, která ale rozhodně nebude nudit.

Sunjeev Sahota, The Year of the Runaways (2015)

Kniha opěvovaná i zpochybňovaná, nicméně přesto ověnčená nominací na Man Bookerovu cenu. Líčí osudy několika mladíků, kteří odešli z Indie za lepším životem do Británie. Jaké nástrahy a střety s realitou je tam čekají odtajní slušných skoro 500 stran.

Anuja Chauhan, Those Pricey Thakur Girls (2013)

Anuja Chauhan se pravidelně objevuje na vrcholu žebříčku prodávanosti. Má za sebou už řadu titulů, přičemž Thákurova děvčata jsou považována za jednu z jejích vůbec nejlepších. Příběh se točí kolem lepší Dilíské rodiny a jejích pěti abecedně pojmenovaných dcer. Každá z již dospělých mladých dam je unikát a jde si vlastní cestou, čímž se svým rodičům starají o nemalou "zábavu". Psáno s nadhledem a možná trochou společnské satiry.

Nilesh Rathod, Destiny of Shattered Dreams (2016)

Prvotina autora z korporátního prostředí, která zachycuje raketový vzestup nadaného mladíka. Děj se tedy odehrává v prostředí velkého byznysu, ale jak už to tak bývá, pozlátko brzy opadne a chlapec musí zabřednout i do špinavých praktik a riskantních podniků.

T.T. Srinath Ph.D., All the World Is a Stage (2016)

Jediná knížka dovezená nadplán, nicméně s věnováním a o to milejší. Jak už název napovídá, kniha se dotýká dramatu. Nejedná se ovšem ani o divadelní hru, nebo její rozbor. Tamilský autor ve své útlé knížce ukazuje, jak jsou si blízké svět dramatu a obchodu. V jednotlivých kapitolách ukazuje například využití dramatu pro vyjednávání, koučování, atp.

Jim Corbett, Man-Eaters of Kumaon (1944, česky vyšlo jako Tygři z Kumaónu 1968)

Jeden ze souborů těžko uvěřitelných zážitků věhlasného lovce tygrů z dob britské Indie. Corbett zabíjel lidojedné tygry, přičemž konkrétně v Kumaónu sejmul tygřici, která údajně zakousla 436 lidí. Kniha tedy nebude nic pro milovníky zvířat, ale určitě si přijdou na své fanoušci napětí a dobrodružství.

Navoneel Chakraborty, How About a Sin Tonight a Stranger Trilogy (2012-2016)

Od stále oblíbenějšího Navoneela se mi tu oproti plánované jedné sešly knihy hned čtyři. Tři knihy ovšem tvoří tzv. Stranger Trilogy, jejímž předmětem jsou mysteriózně laděné na sebe navazující příběhy. Ústřední postavou každé z knih je mladá žena Rivanah Bannerjee, kterou pronásleduje něco nebo někdo, čemu ona říká Stranger. Poslední díl trilogie slibuje odhalení neznámého a vysvětlení všech tajemství z předchozích dvou dílů. Mám trochu pocit, že po vzoru Stmívání tam bude i celkem notná dávka romance, ale třeba se pletu. How About a Sin Tonight líčí pozadí filmového průmyslu v Indii a osudy několika lidí, kterým se do něj na základě úspěšného castingu podařilo dostat.

Judy Balan, Kishore Manohar, Half-Boyfriend (2016)

Kdo už jste v současné indické próze kovaní, tušíte sousvislost. Ano, titul a celá kniha reagují na trhák Chetana Bhagata z roku 2014, Half-Girlfriend. Dvojice autorů ze zamilovaného mladíka udělala více méně stalkera, kterého dívka ne a ne setřást. Kniha si ale tak trochu utahuje i z nesmyslné Bhagatovy slávy i z autora samotného. Mám ráda parodie a jelikož ani mě Bhagatova poslední vydaná kniha nijak zvlášť nepřesvědčila, celkem s chutí se do této verze příběhu pustím.

bottom of page