top of page

Letní čtení

Léto se nám hezky rozparádilo a co nevidět nastane prázdninovo-dovolenkový čas. Tipy na letní čtení se na nás jen valí, neboť se předpokládá, že u vody, na chalupě či v letadle se konečně budeme moci nerušeně oddávat naší čtenářské vášni. A protože dovolená je čas odpočinku a uvolnění, nabízelo by se sáhnout po něčem oddychovém, co nás neuvrhne do deprese, ale naopak nás pobaví, případně ještě více umocní romantický či dobrodružný nádech naší prázdninové destinace.

Logiku to sice dává, ale nemusí se to nutně týkat všech. Já už například pár let nevím, co to dovolená je, třebaže na ní oficiálně jsem už pátým rokem. Ať už se letos vydám kamkoliv, vždy to bude o všem, jen ne o odpočinku. Ani po pracovní stránce nepatřím zrovna k těm, kteří by si mohli jen tak sbalit svých pět knížek a odebrat se do krajiny věčného čtení. Prognóza i pro ty letošní prázdniny je, že budu ráda, pokud přečtu aspoň to málo, co jsem si předsevzala. A jelikož letní prázdniny odjakživa nesnáším - právě proto, že to jsou prázdniny (=prázdné, vylidněné, extrémně dlouhé dny) - nevztahuje se na mě ani ta oddychová četba. Vědomě naopak vyhledávám něco "těžkého", a to jak po stránce emoční, tak tematické i stylistické. Asi abych věděla, že může být ještě hůř.

V současnosti mám rozečteného Ruskina Bonda (parádní čtení!), který se mnou zřejmě ještě zahájí prázdniny. Dalšími knížkami, které bych si za ty dva měsíce chtěla přečíst (nikoliv nutně v tomto pořadí) jsou:


1. Khushwant Singh - Train to Pakistan (190 stran) - naprostá klasika, tzv. must-read indické literatury

2. Ashwin Sanghi - The Sialkot Saga (582 stran) - jeden z top 10 bestsellerů letošního roku

3. Šankar - Lidská džungle (199 stran) - klasika, to abych také občas přepnula do češtiny

4. Ravinder Singh - Your Dreams Are Mine Now (259 stran) - trocha romantiky na vyváženou


Takový je tedy můj ambiciózní 1230 stránkový plán, ale hodně s ním může ještě zamíchat, nebo jej doplnit (!) plánovaná várka nových knih, která by měla dorazit už za týden! Tak čtení zdar!






































bottom of page