top of page

Knihkupování

Pokud knihy rádi čtete, dost možná je s oblibou také nakupujete. Pro mě osobně jsou návštěvy knihkupectví jednou z nejmilejších volnočasových aktivit. Naštěstí mám celkem obstojný pud finanční sebezáchovy, takže kolikrát dokážu odejít i s prázdnou, a tedy bez výčitek svědomí z nabourání rodinného rozpočtu. To se mi daří v Česku, v Indii to ovšem nefunguje. Hlavním důvodem je asi fakt, že do indických knihkupectví se nemám možnost podívat tak často, jako do těch zdejších, čímž vzniká přirozená potřeba se předzásobit. Dalším důvodem je ale i to, že nakupování knih v Indii je - ostatně jako nakupování čehokoliv - naprosto úžasný zážitek.


S rostoucím počtem autorů a čtenářů logicky roste i množství knihkupectví. Nově vznikají především ta v luxusních nákupních centrech. Jsou prostorná a elegantní, knihy jsou pečlivě seřazené a oddělené podle žánru, nakladatelství, jazyka, atp. Tahle knihkupectví se od těch našich moc neliší a nakupuje se v nich velmi pohodlně. Jedním z takových knihkupectví je Oxford Bookstore v Novém Dillí. Nenachází se sice v nákupním centru, nýbrž v samém srdci Dillí na Connaught Place, ale v podstatě odpovídá výše uvedenému popisu.

Oxford Bookstore

OxfordBookstore

Knihkupectví tohoto typu pak také často pořádají křty nových knih. Kolikrát nabízejí i čtecí zónu, koutek pro děti, možnost občerstvení a další lákadla pro čtenáře (a především jejich nečtenářský doprovod).

KřestKnihyWildlife

KřestKnihyWildlife

Další kategorií jsou tradiční kamenná knihkupectví, zpravidla rodinné podniky, které přecházejí z generace na generaci. Takových knihkupectví je ve větších indických městech opravdu mnoho a bohužel jsou nezřídka mimo běžnou turistickou trasu, takže je najdou jen ti, kteří doslova sejdou z cesty. Tyto obchůdky možná nejsou až tak "cool & trendy", často jsou stísněnější a mnohem skromněji vybavené, ale zase mají duši. Navíc tam na daleko menším prostoru seženete na co si vzpomenete, kolikrát i opravdové skvosty.


MenšíKnihkupectví

Existují samozřejmě též knihkupectví, která náleží nějakému nakladatelství. Často jsou to pak specializovaná knihkupectví - konkrétně například na učebnice - a ta se svou velikostí i vybaveností samozřejmě liší úměrně velikosti či prosperitě daného nakladatelství.

HigginbothamsChennai

HigginbothamsChennai

Poslední skupinou knihkupců jsou ti pouliční, kterých je například v Mumbaji a Dillí vskutku požehnaně. Obdivuhodné je to, že na velmi malém prostoru, kolikrát jen o velikosti prodejního stánku (ale i o něco větší) jsou schopni vyskládat omračující množství knih. Jednotlivé tituly už nejsou nijak důsledně oddělené podle žánru či autora - prodejní prostor to ani neumožňuje. Nicméně hledáte-li něco konkrétního, prodejce vás vždycky spolehlivě navede. Ač se vám může zdát, že v těch stozích knih by se nevyznal ani nejzkušenější knihovník, prodejci vždycky vědí, co mají či nemají (a mají toho fakt hodně!) a kam pro to případně sáhnout. Příjemné je i to, že knihy bývají zabalené do plastového obalu, což se vzhledem k prachu ulice i sezónním monzunům jeví jako velice praktické.

PouličníKnihkupec

NákupKnihNaUlici

Knihy se tedy v Indii dají nakupovat všelijak. A je samozřejmě ještě spousta dalších způsobů - od e-shopů, přes prodejní festivaly, až po odvážné pěší prodejce, kteří se štůskem knižních novinek hopsají mezi auty, aby v kolonách uvězněným posádkám aut nabídli možnost ukrátit si knihou čas.


bottom of page