top of page

Manju Kapur

Kritikou opěvovaná Manju Kapurová (*1948) debutovala v roce 1998 románem Difficult Daughters (Dcery na obtíž), který získal Commonwealth Writers' Prize za nejlepší prvotinu. Dále následovaly romány A Married Woman (Vdaná žena, 2003), Home (Domov, 2006), The Immigrant (Imigrantka, 2008) a Custody (Opatrovnictví, 2011). Všechny knihy se těšily kladnému ohlasu, a přestože čekací doba mezi jednotlivými tituly je poměrně dlouhá, stojí za to si počkat.

Hrdinkami výše zmíněných románů jsou zpravidla pokrokové, (tiše) revoltující a často feministicky smýšlející ženy. Témata, která se u autorky objevují, zahrnují například roli vzdělání v životě indické ženy, rodinu a rodinné vztahy, a pak také nepsaná tabu, jako jsou rozvod, nevěra, lesbická láska, apod. Příběhy jsou prakticky vždy zasazené do městského prostředí a mapují životy i celých generací rodin příslušníků střední třídy.

Manju Kapurová působila jako profesorka anglické literatury v Miranda House, což je součást Dillíské univerzity určená výhradně pro ženy. Odtud také její láska k anglofonní literatuře (je obdivovatelkou mj. Margaret Atwoodové). Kladný vztah k anglickému jazyku se pak projevuje v jejím psaní. Její styl je lehký, stručný, výstižný a bez zbytečné vaty. Často také promlouvá hlasem svých postav i jinak než jen přímou řečí. V závislosti na tom, z čí perspektivy je například konflikt nahlížen Kapurová přizpůsobuje tón i výrazové prostředky.

Knihy Manju Kapurové se dobře čtou, ale těžko tráví. Tematický záběr autorčin je v indické literatuře (i té psané "indicky") dost běžný, až tradiční, zejména co se ženských spisovatelek týče. Co je však leckdy nezáviděníhodnou rutinou pro možná i miliony indických žen, může být pro někoho zvenčí jen těžko pochopitelné. Na tyto "kulturní šoky" je třeba si při čtení Kapurové zvyknout. Odměnou za to vám však bude velmi zdatně zprostředkovaný pohled na rodinu jakožto základní stavební kámen indické společnosti a roli ženy v ní.

bottom of page