top of page

Chetan Bhagat


Chetan Bhagat (*1974) debutoval v roce 2004 románem Five Point Someone (Pět celých někdo). Žánrově by se tato kniha dala zařadit do tzv. campus novel, tedy univerzitního románu. Mnohým se jistě hned vybaví David Lodge a jeho nesmrtelná univerzitní trilogie, Kingsley Amis či mnoho dalších autorů z angloamerické produkce. V Indii ovšem před Bhagatem tento žánr žádnou tradici neměl, či přinejmenším ne v témže duchu.

Do té doby zcela neznámý Bhagat zřejmě ani netušil, jak moc se svou odlehčenou, i když místy dokonce tragickou, avšak velmi trefnou sondou do vzdělávacího systému zavděčí vkusu nově nastupující generace čtenářů. Prvotiny Five Point Someone se za jediný rok prodalo 100.000 výtisků.

Bhagatův styl je už od samého počátku velmi svižný, což je dáno i tím, že nešetří dialogy. Mladé čtenáře pak zjevně zaujal mimo jiné volbou jazykových prostředků, které ač nejsou vysloveně vulgární, k upjatosti mají také daleko. Čtenářům mimo Indii pak může být sympatické i to, že Bhagat se drží angličtiny a jen zřídka přepíná do hinglish.

Jakožto absolvent prestižní IIT a IIM (významné vysokoškolské instituce se zaměřením na IT, management, apod.), Bhagat nastoupil kariéru investičního bankéře. Jak lze ovšem vyčíst i z jeho částečně autobiografických próz, psaní mu bylo vždy o mnoho bližší. První úspěch tedy přišel jako na zavolanou a s každou další knihou se dostavil další. Všechny jeho knihy se staly bestsellery a Bhagat literární celebritou. Jeho dosud poslední román Half Girlfriend (Tak napůl moje holka, 2014) byl tak netrpělivě očekávaný, že se ho jen v prvních pár dnech prodalo přes 2 miliony výtisků.

Vedle románů Bhagat vydal též dvě sbírky esejů, přičemž ta nejnovější, Making India Awesome (Za Indii skvělejší, 2015), nevzbudila jen pozitivní ohlas. Bhagatova angažovanost v sociálně-politických otázkách není všem zcela po chuti. Podobně rozpolcený byl i názor na jeho účast v porotě indické taneční reality show Nach Baliye.

Chetan Bhagat je ovšem nejen jedním z nejprodávanějších indických autorů vůbec, ale též symbolem obrovského boomu, jaký indický knižní trh zažívá posledních více jak deset let. Nejenže se doslova ze dne na den rapidně zvýšil zájem o knihy ze strany čtenářů, ale také se výrazně zvýšil počet autorů, nakladatelství, literárních festivalů, veletrhů a literárně orientovaných aktivit vůbec.

Více o autorovi na www.chetanbhagat.com

bottom of page